Potenciar horts urbans i limitar la instal·lació de grans superfícies d’alimentació, algunes propostes de la Crida per Palma per la sobirania alimentària

14/05/2019

La candidatura municipalista i rupturista ha dut a terme una tertúlia al Mercat Ecològic de Palma amb la presència de candidats i d’altres experts en sobirania alimentària i professionals de la pagesia.

Palma, 14 de maig de 2019.- Aquest dimarts 14 de maig al migdia la Crida per Palma ha dut a terme una tertúlia sobre pagesia i sobirania alimentària a Palma, concretament al Mercat Ecològic de Palma, a la Plaça dels Patins. L’acte ha comptat amb la presència de productors i consumidors de productes ecològics, així com amb la presència de Manel Domènech i Laura Dorado, caps de llista de la Crida per Palma.

La tertúlia ha començat fent una breu diagnosi sobre l’estat del sector agrari a Palma. “El sector agrari de Palma està envellit i en clar retrocés, i l’accés al sòl dificulta les noves iniciatives agràries” han comentat els participants en la tertúlia. En general, les iniciatives de l’Ajuntament de Palma en matèria de sobirania alimentària són escasses, en aquest sentit, “la xarxa d’horts municipals, ara mateix, té una finalitat terapèutica assistencial, fet que limita enormement les seves possibilitats com a eina social de caràcter integral” ha explicat Jaume Gelabert, que participa del projecte Hort de Son Espanyolet, i és el candidat número 15 de la llista de la Crida per Palma.

En definitiva, els tertulians han coincidit amb que l’aposta pel comerç local i de proximitat no ha estat en l’agenda de cap dels darrers governs municipals. “En són un bon exemple fires agrícoles o esdeveniments similars promoguts per l’Ajuntament de Palma, on no inclouen requisits de tenir producte local per vendre-hi productes alimentaris” ha remarcat Gelabert. Davant d’això, és necessari “començar a impulsar polítiques encaminades al foment de la biodiversitat, de les varietats locals i de l’agricultura ecològica, així com apostar per una comercialització i producció de quilòmetre 0 i directa” ha esmentat Manel Domènech, que a part de cap de llista de la Crida per Palma és també vicepresident de l’Associació de Varietat Locals de les Illes Balears.

Una aposta decidida pel creixement, l’autogestió, la cooperació i la gestió assembleària dels horts urbans, la limitació en la instal·lació de grans superfícies d’alimentació o incentivar la creació de cooperatives agrícoles i de consum són algunes de les propostes que Laura Dorado ha posat sobre la taula durant la tertúlia, i que estan incorporades en el programa electoral de la formació municipalista. “Avançar cap a la sobirania alimentària és una tasca complexa, és per això que les mesures que proposam van encaminades a iniciar aquest procés que ens permeti avançar en el dret a alimentar-nos a partir dels nostres béns i a tenir-hi accés, fomentant models agrícoles sostenibles i treballant per recuperar les nostres terres com a espais productius de proximitat”, ha conclòs Dorado.

© 2019 Marc Ramonell. Tots els drets reservats.