La Crida per Palma anima a deixar de votar amb el nas tapat i votar aquestes municipals per capgirar el model de ciutat

19/05/2019

La formació municipalista ha realitzat aquest dissabte el seu acte central de campanya en el qual ha presentat les seves propostes per fer un gir de 180º al model de ciutat, amb les que aspira a irrompre amb força a Cort aquest 26 de maig.

Palma, 18 de maig de 2019.- Aquest dissabte 18 de maig al vespre la Crida per Palma ha celebrat el seu acte central de campanya a la Plaça dels Patins. Manel Domènech i Laura Dorado, caps de llista de la candidatura municipalista i rupturista, han compartit escenari amb Nicolau Dols, professor titular de filologia catalana a la UIB i número 28 de la llista de la Crida, Maria del Mar Pastor, estudiant de l’ESADIB, militant d’Arran i número 20 de la llista, Marc Morell, antropòleg social especialitzat en processos de gentrificació i turistització i número 17 de la llista, i Jero Bonnín, professora de biologia, activista, membre de comunicació a l'Assemblea de Docents i número 10 de la llista.

La número 2 de la Crida per Palma, Laura Dorado, ha fet una intervenció que ha girat entorn de la necessitat de fer política per capgirar la ciutat i recuperar Palma per a les persones que hi viuen. En aquest sentit, ha explicat algunes de les propostes concretes per començar aquest gir de 180º. “Posar la vida al centre és generar les condicions per a un accés a un treball digne i estable, per això impulsarem un salari mínim de ciutat de 1400 euros”, ha dit Dorado.

La candidata de la formació municipalista ha posat el feminisme com a element central del projecte de la Crida per Palma amb propostes com “una regidoria de polítiques feministes” o “transformar el Consell de la Dona en una entitat participada amb poder vinculant, impulsant un Casal de Dones a nivell municipal, nodrint la institució del moviment feminista”. Dorado també ha dirigit unes paraules respecte a l’extrema dreta dient que “sempre ha estat allà, l’única forma de combatre-la és amb treball diari, construint una societat més justa”, i no ha volgut deixar passar l’oportunitat per explicar que “fa poc, l’extrema dreta feia un acte davant el monòlit de sa Feixina, monument que l’esquerra de la poca vergonya no ha tengut valor de tombar. I aquí no venim a oferir una alternativa, sinó una necessitat, una urgència: nosaltres esbucarem sa Feixina!”

Per la seva banda, el cap de llista de la Crida per Palma Manel Domènech ha començat la seva intervenció destacant que durant aquesta legislatura “hem batut tots els rècords: rècords de creuers, rècords de turistes, rècords de cotxes, rècords de pressió humana, rècords de precarietat, de misèria, de dependència del monocultiu turístic, etc.” i per això ha manifestat la necessitat de “posar límits, avançar en el decreixement turístic i fer polítiques públiques per unes vides dignes”. En aquest sentit ha proposat mesures molt concretes per fer-ho i que ningú més ha proposat, com ara “prohibir totalment el lloguer turístic, limitar l’entrada de turistes, i implantar mesures reals per treure el vehicle privat de la ciutat” o també “avançar en el decreixement turístic amb el 2x1 en places turístiques i terrasses: per cada nova plaça turística se n’hauran d’eliminar dues existents”.

La lluita ecologista contra el canvi climàtic des de les institucions amb “l’aplicació de plans d’estalvi i reducció del consum d’aigua en el sector turístic i el gravament amb una ecotaxa els creuers pels greus impactes ambientals que generen” ha centrat part del discurs de Domènech, que també ha reivindicat la necessitat d’una “Ordenança municipal de protecció animal, cosa que el Pacte no ha sigut capaç de fer, que, entre altres, prohibeixi el maltractament, l’abandonament o les mutilacions a animals”.

Com s’ha reiterat en algunes intervencions, el gir de 180º que la Crida per Palma pretén solament serà possible amb la força i voluntat de la gent, per això “la participació no es pot convertir en una paraula buida que utilitzes per fer veure que comptes amb la gent” ha dit Domènech, que ha proposat “avançar cap a la creació dels Consells Veïnals, òrgans de barri amb poder de decisió vinculant i fiscalització sobre les polítiques municipals”. El cap de llista de la formació municipalista no ha deixat passar l’ocasió per recordar que a l’Estat Espanyol hi ha preses polítiques i exiliades; volem tenir ben present en Valtonyc, no aturarem fins que sigui a casa, i ho recordarem, si és necessari, a cada ple de l’Ajuntament.”

Finalment, Domènech ha fet una crida a combatre la invisibilitat “amb tota la força, la il·lusió i l’entusiasme per fer arribar la Crida i les nostres propostes a tots els racons de Palma. (...) Tenim l’oportunitat de votar un projecte que ens representa, tenim l’oportunitat de no anar a votar amb el nas tapat. Aquest 26 de maig, començarem a capgirar el model de ciutat” ha conclòs Domènech.

La reivindicació de la municipalització de les escoletes, les mesures per convertir l’habitatge en un dret i no una mercaderia o la defensa del català han estat alguns dels punts que han tractat a la resta d’intervencions de l’acte, que ha finalitzat amb una actuació musical del raper Hugkakke i les PD Púbikas.

© 2019 Marc Ramonell. Tots els drets reservats.